top of page

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Idén tizedik alkalommal rendezzük meg a „Hazamentem a PIC-ből” továbbképző rendezvényünket. Ez évben sem hagyhatjuk ki a neonatológia legújabb vívmányainak bemutatását, hisz hatalmas fejlődésnek lehetünk tanúi, részesei, melynek egyik kiemelkedő, objektív eredménye, a csecsemőhalandóság 3,6 ezrelékre való csökkenése Magyarországon, mellyel jelentősen megközelítettük a fejlett nyugati országokat. Ez a kimagasló eredmény inspirálta a szervezőket az előadás témáinak megválasztásában is. A siker többek között a várandósgondozás és perinatológiai ellátás fejlődésének, a szülész és neonatológus szakmák együttműködésének, a non-invazív technikák elterjedésének és a családközpontú neonatológiai ellátás sikerének könyvelhető el.

Már hagyománnyá vált, hogy rendezvényünkön megemlékezünk a magyar neonatológiában jelentős értéket teremtő szakemberekről. Munkásságuk, a neonatológia fejlődéséért kifejtett eredményeik nem fakulhatnak meg az évek során. Idén Dr. Nobilis András mellett Prof. Dr. Büky Béla emlékének adózunk történeti előadásunkkal.  Érdekes csemegének ígérkezik a neonatológia fejlődésében szerepet játszó nőkről szóló összefoglaló előadás is.

Az idei évben ünnepeljük Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóját, akit nem túlzás a legnagyobb magyar orvosnak nevezni, és akit világszinten is a legnagyobbak között említendő. Munkássága máig tartó értéket teremtett a neonatológiában is, hisz, a mai napig a nosocomiális fertőzések megelőzésének alapja, és legfontosabb része az általa felismert kézfertőtlenítés!

A szakmai előadások közül kiemelendők a koraszülöttség megelőzése mellett, - és a rendezvényünk címével is összecsengve,- a koraszülöttek utógondozásával kapcsolatos teendők, miután hazamentek a PIC-ből.  Idén két, igen izgalmas szakmai előadást hallhatunk a témák kiemelkedő szakembereitől. A koraszülöttek napi szintű belgyógyászati és háziorvosiellátásáról, utánkövetéséről, esetleges koraszülöttségből adódó betegségek, tünetek megfelelő kezeléséről szóló prezentáció, igazi hiánypótló előadásnak ígérkezik. A koraszülöttséggel kapcsolatos fejlődésneurológiai kérdések összefoglalása szintén nagy érdeklődésre tarthat számot, hiszen a koraszülöttséggel kapcsolatos neurológiai problémák élethosszig végig kísérhetik a PIC osztályokon ápolt betegeket. 

Rendezvényünket minden olyan orvos és szakdolgozó kolléga számára is szeretettel ajánljuk, aki munkája során találkozik korábban PIC osztályon kezelt gyermekekkel.  

Várunk mindenkit szeretettel:

 

 

Prof. Dr. Machay Tamás

SE I. Gyermekgyógyászati Klinika 

egyetemi tanár

 

Dr. Kocsis István

SE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika,

Újszülött, Koraszülött Intenzív Osztály

Kiállítók
bottom of page